Elhunyt Prof. Dr. Paál Tamás

k
Közzétette:Generikus Egyesület
2021.04.19.
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Prof. Dr. Paál Tamás szakgyógyszerész, a kémiai tudomány kandidátusa, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora, intézetünk tanácsadója, az Országos Gyógyszerészeti Intézet korábbi főigazgatója 2021. március 27-én elhunyt.
Prof. Dr. Paál Tamás pályáját gyógyszerészként kezdte, ezt követően vegyész szakmérnökként diplomázott. 1978-tól az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársa, 1979-től a kémiai osztály vezetője. 1984-től – több mint 20 évig – az intézet főigazgatójaként tevékenykedett. Munkája során a szakmai feladatok minél magasabb szinten történő ellátására,
munkatársaival való szoros együttműködésre törekedett. 1984-től több egyetemen, így a Semmelweis Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen is folytatott oktatói tevékenységet. 2002 és 2007 között a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerfelügyeleti Intézetének igazgatója volt, majd 2013-tól a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetben emeritus egyetemi tanárként dolgozott.
Nyugdíjasként a tanítás mellett részt vett szakmai csoportok munkájában: amellett, hogy a WHO-nak gyógyszermellékhatásokra vonatkozó értékeléseket készített, a szervezet gyógynövény munkacsoportjának tevékenységét segítette.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkájában tudományos tanácsadóként haláláig részt vett.
Szakmai tevékenysége elismeréseként 2009-ben a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) – első alkalommal – Dr. Orbán István emlékéremmel tüntette ki.
Paál professzor munkásságával nagymértékben hozzájárult a magyar gyógyszeripar hazai és nemzetközi elismertségéhez, az Országos Gyógyszerészeti Intézet hírnevének öregbítéséhez. Szakmai munkájának egyik legjelentősebb eredménye, hogy hazánk a régióban elsőként vezette be a gyógyszeripari minőségbiztosítás szabályait és feltételeit, amely megfelelt a legszigorúbb követelményeknek. Annak érdekében, hogy a gyógyszergyártók minél jobban felkészülhessenek az egyre szigorúbbá váló szabályozásokra, jelentős segítséget nyújtott számukra a folyamat során. Szakmai tudását a hazai és a nemzetközi gyógyszeripari szereplők és hatóságok is elismerték. Halála mind a szakmai közösség, mind az intézet számára hatalmas veszteség.
Paál professzor munkáját nem csak hivatásnak, de hobbinak is tartotta, emellett pedig kihívásként és érdekes, új feladatként tekintett a jövő generációinak tanítására, tudásának átadására.
Prof. Dr. Paál Tamást az OGYÉI a közszolgálat halottjává nyilvánítja.
Nyugodjék békében!

Kapcsolódó hírek

FINAL-2021-VAM-webinars-writeup

FINAL-2021-VAM-webinars-writeup

Value added Medicines | Online SummitExecutive summaryEmpowering the healthcarecommunity by improvingexisting treatments• Innovating on existing molecules in the form of repurposing,reformulation and combination of therapies has the potential to delivertimely and...

bővebben
Már háziorvosok is felírhatják a favipiravirt

Már háziorvosok is felírhatják a favipiravirt

Háziorvosok is felírhatják a favipiravirt COVID-19-betegeknekAkadémikusok javaslatára Mit kell tudni a gyógyszerről és milyen esetekben alkalmazható? Erről nyilatkozott az mta.hu-nak Keserű György Miklós akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai...

bővebben